Общ преглед на Windows 7 – елементи на работния плот, старт менюто и лентата със задачи; Основни техники за използване на мишката; Работа с контролния панел и видове потребители; Обновяване на системните файлове; Контрол на достъпа; Приключване на сесията.

Манипулиране и аранжиране на прозорците; Файлова структура, видове файлове и папки; Навигация в папките; Споделени папки; Търсене във файловата система; Видове изгледи в папките и сортиране на елементите; Свойства на папките и файловете; Създаване на папки и файлове; Техники за маркиране; Копиране, местене и преименуване на файлове и папки; Изтриване и възстановяване на папки и файлове. Архивиране; Създаване на връзки.

Прилагане и промяна елементите на теми; Настройка на скрийнсейвър и резолюция на екрана; Персонализиране на старт менюто и лентата за задачи, дата и час; Схеми за консумация на енергия.

Преглед на преинсталираните приложни програми в Windows 7; Преглед на програмите Windows Live Essentials; Работа с притурки за десктопа; Инсталиране и деинсталиране на програми; Програми по подразбиране. 

Инсталация на локален принтер и добавяне на споделен принтер; Показване на десктопа на повече екрани; Настройка на звуковите устройства; Настройки на мишката и клавиатурата.